Mi történt Szerdahelyen? Mi történt Szerdahelyen?

Dac

írta:
Kosaras

2008|11|03

„Szerdahelyiek vagyunk, Mind a DAC-nak szurkolunk! Magyarul énekelünk, Egész ország ellenünk” (A DAC egyik indulója)

Bevezető

A

Slovan Bratislava nevét 1992 óta mindenki ismeri, aki figyeli a magyar foci eseményeit. Akkor egy Slovan-FTC BEK meccsen estek a Fradi-drukkereknek a szlovák kommandósok, minden különösebb ok nélkül (értsd: a kurvaanyázás pont annyira hozzátartozik a meccsnézéshez, mint a szotyi (lásd az Esterházy-féle kötelező irodalmat), ezért senkit nem kell agyonverni). A visszavágóra nulla slovanista érkezett az Üllői útra.

A Slovan a legismertebb és legsikeresebb szlovák csapat, az ottani szélsőjobb fellegvára (ha nem hangozna olyan hülyén, azt is mondhatnánk, hogy a „szlovák Fradi”). A nagy múltú Dunaszerdahelyi AC a Csallóköz, vagyis a szlovákiai magyarság csapata. A DAC a nyolcvanas években dobogón végzett a csehszlovák bajnokságban. Akkor az UEFA kupából a Bayern München ejtette ki őket, a szombati meccs előtti várakozást a helyiek a 20 évvel ezelőtti DAC-Bayernhez hasonlították, azóta nem volt ennyi szurkoló DAC-meccsen. A sárga-kékek idén – hála az új dubai tulajdonosnak – újra feljutottak a Corgon-Ligának keresztelt szlovák első osztályba. A DAC és az FTC kötött hagyományosan baráti a viszony.

Már a meccs előtt lehetett tudni, hogy az év mérkőzésére kerül sor, ennek megfelelő volt a készülődés Pozsonyban, a Csallóközben és Magyarországon is. Repkedtek a hírek a szlovák médiában és a magyar nyelvű fórumokon is: hány jegy kelt el, hány rendőr lesz, hányan mennek a különböző magyar városokból és hányan jönnek a slovanisták. Nekünk már kedden megvolt a jegyünk, de vadásztuk a híreket. A vérnyomásunk jelezte a meccs közeledtét, valami azt súgta, hogy lesz itt valami, ami az Újpest-Fradikhoz és Gergényikhez szokott szemünknek is új. Ha más nem is, de legalább megmutatjuk a tótoknak, mennyien vagyunk, ha kell. Tudtuk, hogy érkeznek magyar szurkolók a Ferencvárosból, Újpestről, Kispestről, Győrből, Békéscsabáról, Zalaegerszegről, Nyíregyházáról, de még Kolozsvárról is.

Hogy miért volt szükség helikopterekre, vízágyúkra, 1020 kommandós rendőrre, az egész Csallóközre és a határszakaszra kiterjedő fokozott közúti ellenőrzésre, valamint szesztilalomra az egész járásban? Csak
címszavakban: a '92-es, már említett Slovan-FTC, az első bécsi döntésnek pont a meccs napjára eső 70. évfordulója, két hete pedig szlovák ultrák Fradi-mez égetésével szórakoztatták magukat az egyik meccsen. Az eseményt a kinti média ennek megfelelően súllyal kezelte (ellentétben a hazaival).

A meccs

Öten kuporodtunk autóba szombat reggel, mindenkinél sálak és zászlók. Az eseményre a témának megfelelő zenével hangolódtunk: odafelé Ismerős Arcok, visszafelé már a Kárpátia is belefért. Vámosszabadiban ért minket az első meglepetés. Szlovák és magyar rendőrök állítanak minket félre magyar területen. Kocsi-átkutatás, zászlóellenőrzés, mindenkinek az adatait bediktálták az URH-ba, majd egy fél óra múlva tovább engedtek. A hírekkel ellentétben azonban korrektek voltak, sőt, igazság szerint udvariasak, még néhány poénra is futotta („Fiúk, aztán viselkedjenek rendes magyar emberhez méltóan”). A szlovákiai rendőrök magyarul beszéltek és igazából csak asszisztáltak a magyar kollégáknak.

A Slovan-szurkolók vonatával egy időben érkeztünk be Dunaszerdahelyre. Ahogy jósolták, kordonok, birodalmi harcosoknak öltözött kommandósok, vízágyú, helikopter. Sürgősen megkerestük a helyi szurkolókat. Velük mentünk a stadion mellé köszönni a Slovan szurkolóknak, akik épp akkor bontották a DAC székházat. A szlovák rebiszesek akkor még jól vizsgáztak, száz méternél közelebb nem engedték a két tábort. Irány a stadion. Hallottuk a pletykákat, hogy sokan lesznek, de a létszám minden várakozásunkat felülmúlta. Másfél órával a meccs előtt egy gyufaszálat nem lehetett leejteni a szektorunkban, de a többiben sem. Over-teltház. A Slovan szektor is szépen megtelt, tényleg nem szartak be. Mire a játékosok melegíteni kezdtek, minden zászló kint volt Szerdahelytől, Kolozsvárig. Ez egy slovanistának is feltűnt, aki magára vállalta azt a hőstettet, hogy beugrik a pályára és a melegítő játékosok között az egyik magyar szektor elől letép egy zászlót. A terv jó volt, biztos beírta volna magát a slovanista legendáriumba, ha két méternél tovább jut. A biztonságiak és a rendőrök elvezették. Közben ment a hangverseny a lelátókon. Összebarátkoztunk a környékünkön álló helyiekkel, hangulatfokozóként lefordították, hogy mit énekelnek a pozsonyiak.

Bemutatták szlovákul a kezdő csapatokat, halálos csend. Majd következett ugyanez magyarul. A tömeg egy emberként üvöltötte: Attila, PINTEEEEE! Berekedtem, mire elkezdődött a meccs. Megtudtuk, hogy a DAC három legjobbja (köztük a gólkirály-jelölt) nem fog játszani, mert a szlovák MLSZ eltiltotta őket a meccs előtti napon. Nyilván. Kék-fehérben a Slovan, sárgában a DAC. Óriási sárga-kék-sárga lepel takarja a magyar B-közepet. Az első hazai támadás végén kapusbravúrra volt szükség. Hangrobbanás. A slovanisták is kitettek magukért keményen szurkoltak, mindent bevetettek, ami egy rangadón kell. Koreográfia, zászlók, petárdák, görögtűz.

Negyedórája ment a meccs, Slovan fölény, bosszantó DAC hibák. Tőlünk ötven méterre jobbra elindultak az orkok és felénk nyomták a magyarokat, közben ütöttek mindenkit, akit érnek. A környékünkön mindenki az öklét rázta és zúgott a RIA-RIA! Nem tudtuk mi történt, de azt látjuk, hogy baj van. A pályára menekült, aki tudott. Ott feküdtek az eszméletlen sérültek, felettük a mentősök ügyködtek. A kommandósok egy pillanat alatt eltűntek, csak néhány maradt a mentősökkel. A meccs félbeszakadt, a játékosok az öltözőben, a slovanisták ünnepeltek. Leszállt a mentőhelikopter, villámgyorsan terjedtek a pletykák a lelátón. Valaki látta, hogy újraélesztették az egyiket, valaki sms-t kapott, hogy nem folytatódik a meccs, valaki úgy tudja, hogy meghalt az egyik agyonvert szurkoló. A meccs kb. 20 perc múlva folytatódott, de a magyar sereg lendülete elfogyott. Talán csak a Gyilkosok! Gyilkosok! volt hangosabb, mint a pozsonyiak szurkolása.

Megdöbbenve álltuk végig a meccset. Ez megtörténhet? Újra? Ebben az országban, ahol nemsokára euróval fognak fizetni? Van, akiben felmerül, hogy a nem éppen leányregényekbe való magyar ultrák maguknak keresték a bajt, de akkor miért nem folytatták? Ott voltak, láttuk, és ők nem adják fel, ha már megindult a bunyó… A meccs után bemondták, hogy kórházban van mindenki és mindenki él. A Slovan drukkerek a stadionban maradnak, ünnepelték a csapatot, amíg mi, magyarok elballagtunk. Dunaszerdahelyi rokonoknál vacsoráztunk, azonnal tv bekapcs. Hír TV-n vezető hír. Bemondják, hogy mégis meghalt valaki. Összeomlunk. Fél óra múlva már azt mondják, újraélesztették néhányszor, de mégis él. Kapjuk a híreket: Pesten már gyülekeznek a követség előtt.

Nehéz szavakat találni. Megindító élmény volt látni, ahogy lila és zöld zászlókat lógatnak egymás mellett, mögöttük zúg a Hajrá DAC! Apró gyógytapasz csak december 5-e sebére. A DAC szó maga is mindent kifejez ebben a közegben. (Ne felejtsük el, hogy bár a 0-4 a játék alapján megérdemelt volt a Slovan javára, azért a bírók biztosra mentek.) Vasárnap délben tudtam meg a TV-ből, hogy minden ok nélkül támadták meg a magyarokat. Videó-felvételek igazolják, hogy mi történt a balhé előtti percekben: egy Fradi-zászlót akasztott valaki az újpesti mellé. A teljesség kedvéért: a Slovan szurkolók is kaptak a rendőröktől a meccs előtt. A különbség az, hogy ők éppen akkor készültek felgyújtani a DAC székházát… 2008, Szlovákia, Európai Unió.

 

Kommentek:

Dr Clio 2008|11|03 17:18:02

Az indulatokat megértem, tótozni viszont azért nem kellene. Az a kurucok stílusa.

dszg 2008|11|03 17:44:43

Egy 16 éves gyerek érkezett a 92-es meccs vissazvágójára a Tegnapi Újság szerint: http://index.hu/politika/belfold/tegnapiujsag/2008/09 /16/1992_szlovak_kommandosok_szetverik_a_magyar_szurkolokat_poszo nyban/ És akkor is volt olyan hír, hogy meghalt valaki, aki lezuhant a lelátóról. Hajrá DAC!

gloire 2008|11|03 17:58:12

"A visszavágóra nulla slovanista érkezett az Üllői útra." Apró pontosítás: küldtek egy követet, egy szál fiatal gyerek mert bemenni az Üllői útra, a tök üres szektorba. Kitette a zászlójukat a rácsra (megtapsolták!) és az egész meccs alatt ott is maradt végig, elég abszurd volt. De jó a beszámoló.

gloire 2008|11|03 18:00:21

hopp, megelőztek, miközben komótosan kajálom itt a csülköt...

szeri 2008|11|03 18:05:57

gratula, en sem tudtam volna szebben leirni. a totozashoz meg csak annyit hogy a slovan szurkolok "smrt madarom" azaz "halal a magyarokra" stilusahoz kepest szerintem meg nagyon enyhe is. Hajra DAC, holnap szlovak kupa meccs, mar a nyolcad donto :)

Stenk 2008|11|03 18:46:19

Interjú a neve elhallgatását kérő baráttal, akivel együtt ment élete első meccsére Krisztián. Megerősítést nyert: életben van, hétfőn műtik és nem igaz a vád, miszerint részegen leesett a lelátóról és epilepsziás rohamot kapott.Mit tudsz Krisztián állapotáról?A mai (nov. 2. - a szerk.) információim szerint holnap fogják őt operálni, ugyanis az állkapocscsontja szilánkokra van törve és a harmadik nyaki csigolyája van elrepedve vagy eltörve, nem tudom. Ma már nem engedtek be, csak a szüleit engedték be a kórházba.Túl van az életveszélyen, vagy ez még mindig nagyon komoly?Azt mondták az orvosok, hogy stabilizálódott az állapota, de lehet, hogy műállkapcsot fognak neki behelyezni.Ott voltál a helyszínen, majdhogynem Lengyel Krisztián mellett. Mi történt pontosan?Többször mutatta a tévé és az interneten is rajta van, hogy ok nélkül támadtak a kommandósok. Tehát nem volt semmiféle dobálás vagy esetleg valami zaklatás, akármi, provokálás. Ok nélkül nekünk rontottak, végigfutottak az egész szektoron. Aki feküdt, összerúgták; aki próbált segíteni a fekvő, megvert embereken, ugyanúgy megverték. Szóval sokkoló esemény volt. Krisztián nem volt eszméleténél, amikor az emberek kihúzták a tömegből; elhajtottak onnan mindenkit a kommandósok és elkezdték még úgy eszméletlenül ütni-verni, rúgni a fejét.Még utána is?Úgy eszméletlen állapotban, félmeztelenül, levetkőztetve fejére tapostak és viperával szétverték.És mikor érkeztek meg a mentők, hogyan került a mentők közé ezek után?Segíteni próbáltak a szervezők és egy-két gondozó, vagy én nem tudom, kik voltak azok a meccsen, de őket is megverték. Majd Krisztiánt behúzták a pályára és otthagyták. Akkor futottak oda a mentősök és újraélesztették. De tudomásom szerint nemcsak őt, mást is. Őt vitte el a helikopter. Szóval nem ide hozták a városi kórházba. Amúgy úgy láttam, őszintén megmondom, én úgy hittem, hogy meghalt.És te, mint barátja, mit éreztél mindeközben?Hát... én még mindig nagyon rossz állapotban vagyok, ugyanis a szülei úgy engedték el - ez volt élete első meccse -, hogy én vigyázok rá. Szóval rám volt bízva.Hány éves?Talán még nem is töltötte be a huszadikat.Voltak olyan információk, a média nagyon sokszor azt hozta le, hogy először széket dobáltatok. Úgy hallottuk, hogy egy olyan szektorban voltatok, ahol talán székek sem voltak. Ez igaz?Nincs ott egy se, az egy egész betonlépcsőből álló szektor, ahol semmi más, csak lebetonozott vaskorlátok vannak. Szóval sehol egy szék, sehol. A meccs előtt pár nappal komplett kitakarították a stadiont, úgyhogy nem volt mivel dobálózni. A kapuban elvettek mindenkitől mindent, ami esetleg olyan volt, hogy veszélyes lenne.Te most Dunaszerdahelyen élsz?Igen.Milyen most a hangulat?Hát nagyon rossz, mert a szlovák média, a rádió és a tévé már most a magyarokat okolja. Szóval a legjobb védekezés a támadás ürügyön már a magyarokat okolják, vádolják és kérdések elé állítják avégett, hogy tegnap szlovák zászlót égettek a fővárosban. Mindig a magyarok a rosszak, minket vádolnak.Téged ért bármilyen atrocitás?Én most megúsztam. Pár évvel ezelőtt én voltam ilyen helyzetben, ugyanígy DAC-Slovan meccsen.Tehát ez már nem az első eset, de ennyire durva még nem volt.Ez ennél durvább már nem lehetett volna. Ők úgy mentek oda, hogy nekik nem számít, ha ott valakit megölnek. Ez biztos.Azt is hallottuk, hogy miközben ütöttek mindenkit, elég érdekes mondatok hangoztak el a rendőrök szájából. Ez igaz?Az egész meccs során állítólag a zsolnai kommandósok - mint tudjuk, Zsolna Ján Slota lakhelye - vigyáztak a dunaszerdahelyiekre, és a pozsonyi kommandósok pedig a slovanistákat védték, akiket figyelmeztettek állandóan, ha kerítésre másztak, ha füstbombát dobtak be. Minket egy szóval nem figyelmeztetett senki, rögtön támadtak. Ez egy előre megszervezett magyarverés volt. A meccs közben sokszor elhangzott a kommandósok szájából az, hogy "az utolsó meccs Besztercebányán lesz, várunk titeket" és mutogatták, hogy a nyakunkat fogják elmetszeni.Visszatérve egy kicsit Krisztiánra, ő az, akire azt mondta a média, hogy epilepsziás rohamot is kapott. Igen, szó sincs ilyenről.Tehát ez is egy téves információ.Hamis, pontosan. Olyan is volt már, hogy annyira részeg volt, hogy lefordult a betonlépcsőkről és azért van úgy összeverve. Ez is hamis.Ha jól tudom, akkor szesztilalom is volt a városban.Igen, a meccs alatt."

dszg 2008|11|03 18:47:20

Polák wengjer dwa bratanki? A lengyelek mit kerestek a Slovan szurkolótáborában? Aszittem velünk két jó barátok, együtt borozunk, HARCOLUNK. :) ejh ejh

Viaszpecsét 2008|11|03 19:30:20

A legjobb, amikor az egésszel kapcsolatban rádöbbensz::a jelenlegi magyar külügyminisztérium egy másik ország belügyminisztériuma...

Ady Endre 2008|11|03 19:37:39

Így van! Ne legyetek A HŐKÖLÉS NÉPE Ez a hőkölő harcok népe S mosti lapulása is rávall, Hogy az úri kiméletlenség Rásuhintott szíjostorával. Mindig ilyen volt: apró khánok Révén minden igának barma, Sohse harcolt még harcot végig, Csak léhán és gyáván kavarta. Erőt mutattak, erőt látott, Vertnek született, nem verőnek. Önerejét feledte mindig, Sohse szegzett erőt erőnek. Betyár urai így nevelték, Nem rúg vissza, csak búsan átkoz S ki egyszer rugott a magyarba, Szinte kedvet kap a rugáshoz. Ma is itt ül lomhán, petyhüdten, Fejét, jussát, szívét kobozzák S ha néhányan nem kiáltoznánk, Azt se tudná, hogy őt pofozzák. Csak a Csodák-Ura meglátná Végre ezt a szánalmas népet, Adna neki csak egy dárdányi, Úri, kis kíméletlenséget. Hogy néhány maradt sereghajtó Törötten, fogyva azt ne vallja: Ezért a népért ugyis is mindegy, Ebsorsot akar, hát - akarja.

Alfőmérnök 2008|11|03 20:03:04

Én egyáltalán nem csodálkozom azon, hogy az EU-ban ilyesmi is megtörténhet. Azok után semmiképp sem, miután az egyik tagállam nemzeti tanácsa olyan határozatot hozhat, miszerint a Benes-dekrétumok nem alkalmazták a kollektív bűnösség elvét, és nem eredményeztek diszkriminatív gyakorlatot.

gloire 2008|11|03 22:28:40

Tévézek, az estében azt írják alul: összesen 11 sérült, köztük 5 magyar. Ez mi?

TVnéző 2008|11|04 07:27:38

Nagyon meglepett, hogy a TV2 milyen keményen állástfoglal az eset kapcsán. Vasárnap és hétfő esti Tényekben is adnak a szlovákoknak rendesen. RTLklub sincs sokkal lemaradva. Ezt is megértük... Csak a Napkelte hozta a formáját: http://napkelte.wildom.hu/naptv/jsp/program/wmv.jsp?fi lename=/naptv_upload/visszanezo/200811/20081103-0820.wmv

Széna Tomi 2008|11|04 09:37:44

Tegnap volt "szerencsém" Orosz Józsefet hallgatni a Klubrádón. Hát basszus, nem semmi ez a fickó. Gyakorlatilag arra vezette ki a beszélgetést, hogy a Nagy-Magyarország térkép kilógatása olyan provokáció, hogy senki ne csodálkozzon a verésen...

denever 2008|11|04 09:51:22

szerintem akkor is ez a legjobb: "Az MSZP-s Gál Zoltán azt firtatta: most miért volt hirtelen ilyen tömeges a magyar jelenlét, és volt-e példa hasonló csoportosulásra." mármint focimeccsen szurkolók tömeges jelenéléte? Biztos nagyléptékű provokáció volt ez a szlovák demokrácia ellen.

szeria 2008|11|04 11:02:16

Nekem annyi a gyors hozzászólásom, hogy a szlovákok többsége (még az is, aki egyébként intelligens), nem tudja mire vélni a régi Nagy Magyarország zászlót/térképet. Leteszteltem, tisztelet a kivételnek (de ők onnan ismerik, hogy van a családjukban, vagy a rokonságban egy magyar, aki kellőképpen megosztotta velük a történelmet). Fogalmuk sincs róla, mit ábrázol. Sajnos az ő történelem könyveikben az elfogadott elmélet nem az, ami a valóság. Nyilván senkinek sem az érdeke, hogy az igazságot hallja, tanítsa, tanulja... És tudjátok, mi az érdekes? 10-ből kilencen azt mondták Nagy Magyarországra, és amikor elmeséltem nekik, mi is az, hogy "Úristen, ezt nem szabad, hogy megtudják a többiek, ebből mekkora botrány lenne.....". Félre vannak vezetve, azt sem tudják, hogy ha nem lett volna Trianon, most valóban tótként élnének a hegyekben kis falvakban. Ha még egyáltalán lenne belőlük, és nem magyarosodtak volna el. Ja, és még egy gondolat: a szlovákok bárhova mennek a világon, fél év után már nem beszélnek szlovákul! Pl. kimegy egy szlovák Csehországba dolgozni, fél év után perfekt cseh, és már nem is hajlandó megszólalni szlovákul. Fordított esetben egy cseh még 20 év Szlovákiában élés után is csehül beszél! Na, ennyit a nagy nacionalizmusukról. Behódoló bugrisok! Dunaszerdahelyiként köszönöm minden magyar társamnak, aki eljött a meccsre, és megmutatta, hogy tudunk egy nemzetként összetartani! Mi soha nem adjuk fel!

SorokinV 2008|11|04 11:20:27

Orosz Józsi visszamenőleg szeretne bizonyítani azért a pofonért :)

TVnéző 2008|11|04 11:25:57

Azt hihetnénk, hogy a Szlovák kormány visszafogja magát a rengeteg elkészült videofelvétel miatt. Vicces, amikor a Szlovák közt. elnök pont az ellenkezőjét mondja, mint amit a képek mutatnak. De a legdurvábbat mégis az MTI produkálta: "Hungarian vandals", "the Hungarians, who chose to fight it out" http://english.mti.hu/default.asp?menu=1&theme=2&cat=25&new sid=256739&words=Slovak%20soccer

nick cave 2008|11|04 12:01:40

Azért a rémhírtévé teletextjén jó sokáig fenn volt, hogy halálos áldozata is van a szlovák rendőrattaknak. Bravó. Ismét megtalálták, hol a helyük

whatever 2008|11|04 20:26:06

A szlovak rendorok vegre megmutattak mit kell tenni a csocselekkel. Remelem magyar kollegak tanultak belole, es ha ugyanezek a fasisztak Bpesten randaliroznak legkozelebb, akkor megteszik amit meg kell tenniuk!!!

szeri 2008|11|05 12:17:22

Randalirozokkal ok!! Dde basszus itt nem ezt tortent. Hanem valakinek elszallt az agya es elkezdte pufolni az embereket. Semmi kivetnivalom nincs az ellen ha a rendbontokat valaki helyreteszi. Na de hogy befutok a lelatora es verek mindenkit aki ott van, es mikor mar falhoz szoritom oket akkor meg tovabb rugom utlegelem. Koszonom szepen ebbol nem kerek. Pont szemben ultem azzal a lelatoval. Nekem mondhat barki barmit latam mi tortent. Magyarazd ezt a Krisztiannak aki most az intenziv osztalyon fekszik, hogy jogos volt. A szlovak rendorseg, kormany 4 napja kerese valami szart, amire azt mondhatna jogos volt a beavatkozas. Es kepzeld, nem talaltak semmit, pedig elhiheted igyekeznek.

szeri 2008|11|05 12:20:16

Meg valami, en sem orulok annak ami ott tortent. Fokent azert sem mert mig a szurkolok tobbsege hazament MO-szagba, en itt maradtam, ugyanis itt elek. Es marha jo magyarazkodni a szlovak kollegaknak, baratoknak. Plane hogy mar amugy is tul van feszitve a hur.

TVnéző 2008|11|05 12:49:52

Azóta is magyarázzák a szlovákok, hogy így, meg úgy viselkedtek a magyarok és ezért volt arányos a fellépés stb. Az megvan, hogy minden őrizetbe vett szurkolót elengedtek még szombat este. Akkor pontosan ki és mit követett el? A legkomolyabb dolog, amit bizonyítani tudnak az egy marihuána birtoklás.

gloire 2008|11|05 13:06:32

szeri, az m1-en, az Estében telefonon nyilatkozott Dunaszerdahely polgármestere két napja. Ő azt mondta, kinn volt ő is, és abban a szektorban - ezt biztosan tudja - 80%-ban a környékbeli falvakból jött szurkolók voltak, fel is sorolta a falvak neveit. Erről mit tudsz?

szeri 2008|11|05 13:57:10

Abban a szektorban tuti nem volt. Elmondom mi volt. Ahogy a cikkben van, 2 oraval a meccs elott mar majdnem megteltek a lelatok. Na most, a Slovanistak 2 kulonallo lelato valaszttta el a DAC-osoktol. De mivel nem volt hely ezert kinyitottak azt a lelatot is ami a szembeni folelalo mellett vol. Es hirtelen ez lett a legkozelebbi lelalto a Slovanistakhoz. Monzdanom sem kell hogy csak a batrabbak mentek arra a lelatora. es pont arra a lelatora mentek oda a rendorok is, es vartak mikor csaphatnak oda. tovabrra is allitom ha nem akartak volna balhet, es pedig tudtak hogy sok Mo-i magyar megy oda, akkor nem a Zsolna, Besztercebanyai, Nagyszombati jarasbol hoztak volna rendoroket, hanem a dunaszerdahelyi, galantai, ujvari, komaromi jarasbol, akik legalabb ertenek magyarul. szepen ki volt ez gondolva...

szeri 2008|11|05 14:02:20

ahogy a nepkoltes mondja: "Nagyabonyban csak két torony lászik, de Majlandban harminckettő látszik. Inkább nézem az abonyi kettőt, Mint Majlandban azt a harminckettőt" - mar regen is igy csinaltak, idegen haramarabb kozejuk lo, mint a hazai...

dszg 2008|11|05 16:01:51

http://inforadio.hu/hir/kulfold/hir-236935 ez inkább ide iilik, jövök rá Egy új szlovák törvény értelmében a szlovákiai hazai sportrendezvényeken decembertől tilos lesz az idegen államok jelképeinek használata.

zsoszta 2008|11|06 00:33:07

Szépen ráizgulnak az \"elvtársak\" a műbalhéra! Pont úgy, ahogy a műbalhégyárosok elvárják tőlük, IMF hitel és Zuschlag tárgyalás idején! Mintha itthon ugyanez a balhézásra szakosodott BALHÉZÁSBÓL JÓL MEGÉLŐ CSÜRHE nem amortizálná le évről évre többször is a várost, vagy a Fradi, Ute stadionok környékét! Ráadásul időről időre egész véletlenül pont akkor,amikor kapóra jön a hatalomnak egy kis figyelemelterelésre. Nálunk úgy bánnak a rendőrök a prehumán, benarkózott, tökrészeg hőzöngő "urakkal" mint a hímes tojással, azt várták, hogy majd Szlovákiában is vigyázba állnak nekik, de nem jött össze, kaptak a pofájukba, aztán hazajönnek és sírnak, picsognak, hogy anyu védj meg! Végezetül tudom ajánlani a pozsonyi Új Szó egy kiváló írását, végülis róluk van szó! http://ujszo.com/online/velemeny-es-hatter/2008/11/05/gyulo let-a-negyzeten " ....A 92-es Slovan-Fradi után sem bizonyította senki, hogy jogosan verték szét a magyar szurkolókat, most sem fogja. Elég a támadáshoz annyit mondani: magyar csürhe. Közben pedig éppen a demokrácia hullik darabokra, de ezt a szlovákok egyelőre nem veszik észre, mert a kormány által kieresztett „magyarköd“ rontja a látási viszonyokat. Csak felszáll egyszer. De ehhez az kéne, hogy Slotának, Budaházynak, Ficónak, Toroczkaynak, Čaplovičnak, Tomcatnek, Gašparovičnak, Kaliňáknak és a többi hasonszőrűnek ne legyenek partnerei. Tudjuk, ez kábé olyan kívánság, mint amikor a Miss World azt kívánja: legyen béke a Földön! (Molnár Norbert)"

Stenk 2008|11|06 08:00:09

A hírgyártással kapcsolatban mondasz valamit, de a város leamortizáló csürhe az durva általánosítás. Nyilván nem voltál ott. A legtöbben családostul jöttek, Nézz videókat! Ne csináljunk úgy, mintha egy futball páyán meccs közbeni újraélesztést bármivel is meg lehet magyarázni!! 20 éves helyi srác, először volt meccsen és műállkapccsal éli hátralevő életét. Ő is tökrészeg, narkós, hazajövős picsogó? Jellemzően nem azok picsognak a követség előtt, akik kint voltak a meccsen. A Budaházyféléket én se komálom, de tudod mi a különbség Budaházy és Gasparovic között? Az, hogy az egyik közt. elnök.

zsoszta 2008|11|06 17:44:18

Persze elnezve az elmult napok Jobbikos tüntibüntis uszulasait, eleg szepen latszik, hogy a Jobbikos "elvtarsak" is maximalisan kihasznaljak az alkalmat egy kis partpropagandara. Söt, olvasva a neten par kardcsörtetö hözöngest, talan meg az is megfordul az ember fejeben, hogy a JOBBIK NEM SAJNALNA PAR TUCAT, PAR SZAZ MAGYAR ELETET, CSAKHOGY BEKERÜLHESSEN A PARLAMENTBE! Volt mar ilyen összjatekok Vonaeknak a szocikkal, a szocialis segelyek munkahoz valo köteset is ügyes kis hatterjatekban hoztak össze a kormannyal!

Pocika 2008|11|09 16:55:47

Lehet lekicsinyelni az asztalnyi Nagy-Magyarország zászlót a meccsen de kiváncsi vagyok mit szólna a magyar közönség egy hasonló jellegű zászlóra a Fradi pályán. Melllesleg Árpád sem üres honba érkezett, mintha már lettek volna itt valakik. Provokáció volt ez a javából. Talán csupa szerető családapa ment el Szerdahelyre, sőt, hasonló családapák csinálták a balhét a meleg felvonuláson és égették a TV székházat is? Messze, nagyon messze vagyunk még Európától, pláne az EU-tól. Ha így megy tovább, nem is kerülünk közelebb. Én már egyszer disszidáltam 1972-ben, itt az ideje húzni a csíkot megint...

Alfőmérnök 2008|11|09 18:01:10

Pocika: "mit szólna a magyar közönség egy hasonló jellegű zászlóra a Fradi pályán" Kíváncsi volnék, konkrétan milyen térképre gondolsz, Pocika? (Csak nem egy Nagymorva Birodalmat ábrázolóra?:D)

pégé 2008|11|10 00:42:16

Hát, Pocika, én is valami hasonlót gondoltam elsőre, de azóta eltelt egy hét, rengeteg hír, videók, beszámolók. Meg jelenlegi kormányunk elég megfontolt szokott lenni határon túli kérdésekben, nem sietik el, ennek ellenére még ők is rákérdeztek, hogy ez mi volt. Sztem egy szlovák Dunántúl-térképre a Fradi-pályán hatalmas fújolás lenne, azt ennyi. Talán még drótos tótoznának is. Gondolom egy rendőr sem indulna be ettől, mert nekik a parancsot nem a szurkolók adják...

Ember aki tudja, hogy milyen nap van ma. 2008|11|10 13:41:18

\"Slovanisták\" Ez jó! Meg vannak a hungaristák. Akik azt skandálják, hogy ria-ria-hungaria! :-) (nelmi-nelmi-nelmi történelmi magyar királyság) Amúgy a szlovákok-csehek-lengyelek értik egymást.

Ember aki tudja, hogy milyen nap van ma. 2008|11|10 13:41:28

\"Slovanisták\" Ez jó! Meg vannak a hungaristák. Akik azt skandálják, hogy ria-ria-hungaria! :-) (nelmi-nelmi-nelmi történelmi magyar királyság) Amúgy a szlovákok-csehek-lengyelek értik egymást.

zoli28 2008|11|10 14:09:55

kosaras, Mi történt a transzparensek mögött? Azért kérdezem, mert ott nagyon figyeltek valamit a közelben lévő szurkolók, közvetlenül mielőtt támadtak a rendőrök.

Alfőmérnök 2008|11|10 20:13:29

A Népszabadság online (béta)szerint a következő altaernatívák lehetségesek a szlovák-magyar kérdés megoldására: " Milyen lépést tehetünk a szlovákok felé? Budapestre kell hívni Robert Ficót . Be kell tiltani a Gárdát és társait . Bocsánatot kell kérni a provokációkért . A két ország figyeljen jobban egymásra . Ezt a szlovákok kezdték, lépjenek ők" :)

kosaras 2008|11|11 18:11:41

Ember aki tudja! Slovanisták vö Fradisták Zoli28! Nem tudom, nem láttam, sajnos. Felvételek alapján maximium szavak. Volt, aki azt mondta, hogy csak zászlókiterítés zajlott.

Kata 2008|11|11 22:51:50

whaveternek:szégyeld magad,te antimagyar

Dzsungellakó 2008|11|12 16:28:05

Posztoltam néhányat e témában. A dzsungelvilag.blog.hu címen olvasható, nem ragozom. Arról még nem írtam, szerintem mire fel ez a nagy médiahercehurca (Az összes bulvártévék, rádiók, stb...) Szerintem Gyurcsányéknak ez annyira kellett, mint egy falat kenyér. Egyfelől lehet arcoskodni a kamerák előtt, mutatni a felelős államférfit. Meg aztán addig se a dollármilliárdokról beszélünk. Nagyon fogják magukat szégyellni az unokáik előtt ezek a hőzöngők...

Ember, aki tudja, hogy ma milyen nap van és le is tudja írni! :-) 2008|11|13 14:22:58

Dzsungellakó: Nálad nem lehet kommenteni? "Mert az Ezeréves Magyarország is csupán múló állapot." ja, ez találó. De az abszolút pech az az, ha a tiszavirágnak rossz napja van. :-(

Ember, aki tudja, hogy ma milyen nap van és le is tudja írni! :-) 2008|11|13 14:46:45

A csapat szurkolói egyetlen szlovák szót sem hajlandók kiejteni a lelátón. Hogy a közönség magyar zászlókkal aggatja tele szektorának korlátait, látogassanak bármelyik csapathoz is. Hogy a DAC feliratú kék-sárga színű szurkolói sálakat a Himnusz egyik sora díszíti: Isten áldd meg a magyart! Első hallásra legalábbis szokatlan, hogy a DAC bármilyen mérkőzésein a lelátók közönsége a magyar himnuszt énekli. A csapat tisztelettel hallgatja az éneket, bár a szöveget a játékosok fele sem érti, tekintve, hogy az igazolások után pályára lépő kezdő tizenegyből immár hatan fekete bőrűek. Magyar kötődésű verssorok dübörögnek, ami minden átmenet nélkül vált "kurva anyádra", az ellenfél egy-egy keményebb belépője után. Az egyik játékost perceken át "cigányozzák". Az a szokás, hogy mindenki azt kiabálja, amit én előénekelek - mondja a hangulatfelelős a szünetben már teljesen berekedve. - A DAC az egyetlen csapat, amelyiknek nincsen szlovák szurkolója. Ezt a csapatot csak magyarul szabad buzdítani, de ha már magyarul szurkolunk, annak szólnia kell. Az összefogásban van az erőnk.

HUNcut 2008|11|15 21:17:48

A bocsánat kérés sose fog bekövetkezni! Zászlóból kivágni, térképpből levágni! Lassan csak annyi marad, hogy körberajzolnak minket! Talán ez a piti provokáció kicsit felráz minket!

Ember aki tudja... 2008|11|25 07:36:40

http://www.parameter.sk/rovat/kulfold/2008/11/24/cseh-politikusok -tortenelmi-felelosseget-viselnek-szlovak-magyar-konfliktus A csehek a hibásak! :-) A szlovákiai magyarok döntő többsége nem önszántából került Csehszlovákia fennhatósága alá, hanem azért, mert Masaryk és Benes Szlovákia déli részén keresztül vitték a "stratégiai határt". Egy korrekt magyar-szlovák határ esetén a DAC a magyar bajnokságban játszana. :-)

arsenal chelsea 2009|01|04 11:07:39

aa

kentetsu 2009|01|23 15:13:54

Olyan,hogy szlovák nincsen!Az a cseh, aki beszél magyarul,az a szlovák....

ehh 2009|01|30 11:18:30

az nem igazán igaz, hogy nem jött slovan szurkoló a visszavágóra. igenis jött 1, akit a fradisták megtapsoltak. csak a pontosság kedvéért...

csiki21 2009|02|27 15:41:47

Igy van,egy szurkoló jött,élete végéig bérletet kapott a Slovantól.

Szólj hozzá

Név:

Csupa kisbetűvel írja be milyen nap van ma (hétfő, kedd...)!

Komment szövege:

Blogajánló

Pesszimista ország

Olyan országok lakói bizonyulnak nálunk optimistábbnak, mint Etiópia, Afganisztán, Irak. Csupa békés, vidám, gazdag hely.
Kötöttségek nélkül | Fedor

 

EP-választás percről percre a Mandinerrel

EP-választási eredmények Magyarországról, a Felvidékről és Erdélyből a Mandineren.
Mandiner | Mandiner

 

Felvidék választ

Az MKP a 2 EP-mandátuma megőrzésére készül.
Reakció | TuRuL_2k2

 

Cigánykampány Hevesben

Az MCF Roma Összefogás Tarnadobon.
Proszektúra | Proszektura

 

Kampánycsendélet

Az ember kénytelen a pártoskodás helyett értelmes dolgokkal tölteni az idejét.
killtheradical | bs395

 
Híradó reggel szerk. Balogh Ákos Gergely

Magyarok vs. Slotáék 2:1

Szlovákiában 19%-os volt a részvétel. [2 komment]

 
 
 

A lap | Impresszum | Kapcsolat | Médiaajánlat